Friluftsliv

Naturen finns tillgänglig på Kumlinge, året om. Populära aktiviteter i naturen är promenader, vandring, löpning, cykling, paddling samt fiske och jakt. I kommunen finns vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad samt simstränder, tennisbana och sportplaner samt flera geocachar.
Förhandsbokade grupper kan beställa aktiviteter i naturen i ordnad form, men de flesta väljer att ta sig fram på egen hand. Vistelse i naturen erbjuder oförglömliga upplevelser: man kan träffa på både tranor, rävar, rådjur och älgar och många fler djurarter samt hitta sällsynta växter. 
Allemansrätten på Åland skiljer sig en del från motsvarigheten i Finland och Sverige på så sätt att reglerna är strängare på Åland.Det är tillåtet att övernatta en natt i naturen utan markägarens lov men aldrig tillåtet att göra upp eld utan tillstånd från markägarens. Tältare och campingvagnar hänvisas därför helst till campingplatser och alla ombeds behandla naturen varsamt.

flickaskidar   nakenpaddlarevandraiberg   algjakt 

Naturstigar
Vandringsstigarna på Kumlinge och Seglinge fick under våren 2020 än rejäl uppgradering, både gällande märkning och skyltning. Stigarna är nu märkta med stolpar målade vita på ändan, de syns i naturen under alla årstider. Längs stigarna finns infotavlor som berättar på tre språk (svenska, finska, engelska) om natur, kultur och historia.

På Kumlinge finns en vandringsled med namnet Kumlinge åttan som består av två "ringar" brevid varandra, därav namnet åttan (8). Hela åttan är 12,5 km lång. Denna led går dels genom skog och mark men dels också längs en cykelstig samt längs huvudvägen genom Kumlinge. Terrängdelen går igenom skiftande miljöer med utsiktsplatser. Sträckningen har ett rikt djurliv och man skall inte bli förvånad om man träffar på både trana och älg. Leden går förövrigt till stor del på älgarnas egna stigar. Bilburna vandrare parkerar bäst vid Kumlinge Gästhamn eller vid kyrkan. Ta gärna med hunden på promenad men håll den kopplad – inte bara med tanke på djur- och fågelliv utan även för huggormsrisken. Kartor över vandringsleden finns i en postlåda vid Kumlinge Gästhamn och vid kyrkan. Njut av naturupplevelsen som denna vandringsled bjuder på!
Karta och info om Kumlinge åttan

På Seglinge finns en vandringsled, kallad Stangnäs-Sandvik, som leder vandraren genom lummiga hasselskogar, över karga berg och runt envisa enbuskar till Delets strand med svalkande vind och rullande vågor. Där kan man hitta så kallade jättegrytor. Grytorna har formats i bergen under istiden när en sten har nött ett hål i berget.
Stigens första del har funnits sedan 1980-talet. 2007 fick den en fortsättning längre norrut över bergen och sedan tillbaka till byn genom skogen. 2020 gjordes ett stort uppgraderingsarbete med märkning och skyltning och på våren 2022 stod naturtornet klart invid vandringsleden.
Den märkta stigen börjar vid den gamla bysmedjan i Seglinge by, i närheten av den finns P-plats. Den andra P-platsen finns längre norrut, vid naturtornet. Totalt blir vandringen 8 km. Även på denna stig kan man möta både rådjur och älg samt skåda fåglar i vassarna. Och hunden får gärna följa med men håll den kopplad!
Karta och info om Stangnäs-Sandvik

Orienteringskarta
Det finns en orienteringskarta över nordvästra Kumlinge. Hämta din egen karta från kommunkansliet eller beställ per e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller telefonnummer 040 506 12 99 / näringslivssekreterare eller ladda ner på sidan Kartor.

Frisbeegolf
På Seglinge finns en frisbeegolfbana anlagd på våren 2020. Banan har nio korgar i naturskön omgivning. Från Seglinge färjfäste är det cirka 1,5 km till banan, skyltning från byns centrum. Discar kan hyras i gästhamnen eller på butiken.

 

bggrey

Satu Numminen
Tel. 018-622 403 / 040 506 12 99
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

aktuelltrub

Lediga jobb i kommunen

Orsaker till flytt till / från Kumlinge kommun  - svara på enkät!

Indikatorgruppen undersöker orsaker till flytt till/från Kumlinge kommun. Frågorna riktas till olika grupper av människor som har flyttat till/från kommunen. Om du tillhör någon av de nedannämnda grupperna önskar kommunen att du tar dig tid att svara på enkäten, det handlar inte om så många frågor så hoppas att du kan ge cirka 10 minuter av din tid. Svarstiden har inte ännu löpt ut, det finns tid att svara på enkäten ännu en bit in in januari 2025.
Observera följande:
- Svararen är anonym.
- Med "Kumlinge" menas i alla frågor hela kommunen, inklusive öarna Björkö, Seglinge, Enklinge och Kumlinge.
- Genom att svara på enkäterna kan du vara med i utlottning av ett pris!
Mera information om enkäten finns här.

Målgrupperna för enkätfrågorna

Skulle du vilja flytta till skärgården? Svara här

Har du visat intresse för att flytta till Kumlinge under de senaste två åren? Svara här

Har du flyttat till Kumlinge under åren 1975-2024 och bor kvar på orten idag? Svara  här

Har du flyttat till Kumlinge men valt att flytta härifrån? Svara här

Har du vuxit upp på Kumlinge men bor idag på annan ort? Svara här

Tillbringar du en del av din fritid i Kumlinge? Svara här

Är du skriven i Kumlinge men jobbar på sjön eller pendlar till arbete på annan ort? Svara  här

Indikatorgruppen tackar för alla svar!

VÅRHOLM - BOSTADSTOMTER

Havsnära bostadstomter till salu

KOMMUNKANSLIETS ÖPPETHÅLLNING

Kommunkansliet är öppet
måndag-torsdag kl. 9-12 och 13-15.
tel. 018-622 400

ANDRA VIKTIGA TELEFONNUMMER
Allmänt nödnummer 112, ÅHS Hälsovården i Kumlinge 018-533 809.
Kommunens fastighetsskötsel 040 011 49 38 och turistinformation 040 506 12 99.
Kommunernas socialtjänst k.f. Barn och familj - tidigt stöd 018-532 870,
Barnskydd 018-532 875, Vuxensocialarbete 018-532 880, Funktionsservice och sysselsättning 018-532 890. Vid akuta socialvårdsärenden kontaktas socialjouren 018-12 200.

 
KOLLEKTIVTRAFIKENS TURLISTA

Måndag-fredag i anslutning till frigående färjors ankomster och avgångar i norra Kumlinge (m/s Alfågeln och m/s Bogoy) samt i Snäckö (m/s Ejdern).
Alla kollektivtrafikens turer är beställningsturer, bokningen skall göras dagen innan per telefon 040 066 56 50.

Kollektivtrafikens turlista 1.1-27.4.2025 Kumlinge
Kollektivtrafikens turlista 1.1-27.4.2025 Brändö

BOBARHETSARBETET FORTSÄTTER!

Av kommunstyrelsen tillsatt arbetsgrupp, kallad Indikatorgruppen, fortsätter arbetet med kommunens bobarhet även under 2025.
Gruppen identifierade under 2024 de områden som fick "ett lägre betyg" i Kumlinges bobarhetsanalys, och har jobbat med åtgärder kopplade till dessa. Sådana är tex:
- Fredagsträffar för seniorer, ett Leader-projekt som pågick januari-december 2024. Gruppen jobbar nu på att få till en fortsättning under 2025, gärna i samarbete med en lokal förening.
- Ett eventuellt projekt kring grundvattenkvalitén.
- Information om lokalekonomin på Kumlinge, vikten av dess "friskhet" och tips på vad var och en kan göra åt saken, rapport finns i Kumlinge Nytt 5/2024.
Om du har frågor kring de här delområden så kan du höra av till Satu Numminen, tel. 040 50612 99.

Bakgrund: Kumlinge analyserade sin bobarhet enligt en metod framtagen ursprungligen av Christian Plejel på Kökar och sedan utvecklad av Skärgårdsinstitutet vid Åbo Akademi. Analysarbetet och forskningen på Kumlinge pågick mellan september 2022 och januari 2023, och genomfördes av ett 30-tal ortsbor som är experter på just Kumlinge.
Rapporten finns att läsa här.

 

 

Deadline Kumlinge Nytt

Deadline för Kumlinge Nytt är den 25te varje månad.
Tidningen utkommer i regel i månadsskiftet.
Material sänds till redaktören Satu Numminen
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 018-622 403 / 040 506 12 99